anasresor.blogg.se

Reseupplevelser i möte med lokalbefolkning och annat resande folk

Att våga bo länge i solen

Publicerad 2019-11-30 12:20:00 i Allmänt,

Lite disig morgon i Los Christianos på Tenerife och jag fikar vid strandpromenaden. Svenska barn på väg till svenska skolan går hand i hand med varandra, små och stora syskon, ordentligt vilade, i shorts och t-shirt. För mig som lärare är den synen underbar. Dem lite äldre barnen går direkt till stranden. Där möts de av läraren som ska ha idrott med dem. De flesta turister som går förbi kan inte låta bli att stanna en stund, se på dem och le. Det är föräldrarna i den skolan som inspirerade mig att bo här under vintern.
Redan dem första åren i Sverige våndades jag av mörkret och kylan, men jag försökte stå ut. Jag lärde mig åka skridskor och skidor, jag plockade kantareller, blåbär, lingon och gjorde drottningsylt redan första sommaren. Sedan kom barnen och den tiden var jo ljuvlig. Men ändå våndades jag av vintern. Jag åkte alltid med familjen två veckor till solen över vintern men bara några dagar efter, kändes det som jag aldrig hade varit där. När min dotter Jonna var bara 12 år sa hon till mig: ”Åk till solen mamma och stanna där några månader! Vi kommer att sakna dig med vi kommer att klara oss!” När hon var 15 år jobbade jag en månad i Marocko. När hon och hennes syster kom till mig innan jul, grät jag i floder på flygplatsen. Hade saknat dem oerhört. Så jag åkte till solen fram och tillbaka under vintern men inte mer än 2 veckor. För två år sedan blev det en vändning. Jonnas fick en lägenhet i Stockholm och då bad hon sin syster Emilia som då var 17 år att bo med henne. Då funkade det. Jag bodde för första gången två månader på Teneriffa och Emilia kom och hälsade på. Mesenger underlättade och jag kunde tala med dem ofta.
 
Förra vintern blev ännu lättare. Jag fick jobb som lärarassistent på svenska skolan. Efter att ha pratat med en del föräldrar där, satt jag en annons i svenska kyrkan om att hyra rum. Året innan hade jag hyrt lägenhet som där kostar en del. Där gick jag med även i en cirkelbok som träffades en gång i veckan och alla hjälpte till. Många svenskar på Teneriffa har bott där i 20-30 år, men det finns ca 10 000 som bor där bara under vinter halvåret. Och tänk hur världen är liten…u På svenska skolan träffade jag Anna, min granne från Järna. Hon och hennes man skulle bo där ett år. Hon jobbade halvtid via nätet för ABF medan hennes man pluggade på distans. Som alla andra, hade dem hyrt sitt hus i Järna och för dem pengarna hade hyrt en lägenhet i Los Christianos.
För dem som vill bo 2-3 månader under vintern, skulle jag rekommendera att hitta en lägenhet först via Airbnb för 1-2 veckor, sedan hittar man boende på plats för en längre tid. En sida som hjälper bra är den spanska, www.mileanunsios.com där folk hyr ut sina hem. En trea brukar ligga på ca 10 000kr/månaden. Det är även en del familjer som bor på Teneriffa ett kort tid på vintern, och deras barn går i svenska skolan. För det mesta, hade en av dem ett arbete på distans och den andre hade tagit tjänstledigt. Så, mitt råd till Dig som lider av mörker och kyla: Har Du en bra chef på ditt jobb som har förståelse för dina bekymmer, eller har du reumatism som blir olidlig under vintern, då ska du ha modet och genomföra en sådan resa! Speciell till er som har små barn och en av er kan få föräldrapenning. Ni kommer att må bra i kropp och stjäl, samtidigt som dina barn får en ny erfarenhet och lär sig spanska. Jag var i valet och kvalet när jag gjorde beslutet om var jag skulle övervintra. Var många gånger i Gran Canaria och gillade mycket den ön med. Men jag valde Teneriffa då på Los Christianos finns det ett svensk rehab center för dem som har svar reumatism. Där kan gå även svenskar som bor på ön vintertid. För priset av 8€ får man vattengympa i 34gr varmt havsvatten bassäng. För mig som har fibromyalgi i 15 år, var valet enkelt. Det är många svenskar som även väljer Thailand men för mig känns Teneriffa tryggt vårdmässigt, då man kan med sitt EU- försäkringskort, få vård precis som hemma i Sverige dem första tre månaderna. Och så har Teneriffa ett dramatisk landskap med berg och klippor som hemma i Albanien, dock med en del exotiska blommor och fåglar.
 

Om

Min profilbild

Ana resaren

Lärare, tolk, mångspåkig, historiker, reseguide, resekonsult, antropolog

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela