anasresor.blogg.se

Reseupplevelser i möte med lokalbefolkning och annat resande folk

Agadir i Marocko

Publicerad 2014-01-28 21:24:00 i Allmänt,

Agadir, /MAROCKO                                                      

På väg ner till Agadir i Marocko en iskall och mörk november morgon. Det är någonting med staden och landet som drar mig dit, har varit här många gånger och kände trots det en stor längtan över att åka dit igen. Utanför flygplatsen möter jag två svenska killar från flyget som också skulle åka taxi till Agadir och jag passar på att dela taxi med dem. Är ofta nervös hur det ska gå till men det löser sig alltid! Väl framme på hotellet går till rummet och tar snabbt på mig badkläder för att senare gå till poolen. Men när jag är där så har solen gått i moln! Två förlorade soltimmar för att det tog så lång tid att förhandla med taxin och sedan åkte taxischafören runt så klart! Nedrans, jag som kom hit enbart för solen som jag saknar så oerhört i Sverige! Har blivit besatt av den efter alla år jag har bott där. Är jag i varma länder så är jag ute i princip tills solen går ner.

Det är ingen idé att ligga där så jag går in mot staden istället. Äntligen är jag framme på mitt favoritkafé, Fontain. Framför den finns en fontän som inte har vatten, men trots det kommer barn från alla uteserveringar kring torget och leker runt den. De flesta kvinnorna är klädda i traditionella dräkter och för mig som kvinna är för härligt att se! Dräkterna som heter kaftan har en kapuschong bakom och är av alla färger. Agadir ligger också nära Västsahara som gör att många afrikaner har flyttat dit. Deras kvinnodräkter har lite annorlunda stil men de också bidrar till det härliga överflödet av färger. Atmosfären är avslappnad, barnen springer glatt och servitörer går fram och tillbaka med brickor och fina kannor av mintte samt smarriga små kakor som hör till. Det är en ljuvlig atmosfär i den orangerosa marockanska kvällssolen! Agadir. En riktigt härlig stad som ligger fint mot Atlanten! Innan 1968 var den största delen av befolkningen berber. Efter den stora jordbävning i staden som nästan jämnades ut med marken byggdes staden på nytt och hit flyttade många araber från resten av landet. Och när turismen blev stor på 70 och 80 talet, flyttade även västafrikaner dit. Alla dessa tre folkslag, hur jag har upplevt det, lever i bra harmoni och bidrar till ett färgrikt statsliv. När jag hade anordnat och genomfört rund och vandringsresor året innan, hade jag lärt känna en ung kille vid namn Azhar som jag anställde som lokalguide då och då. Efter att ha träffat honom, berättar han att just den veckan firade dem en fest som motsvarar Bajram, de skulle enligt traditionen slakta lamm och fira den stora högtiden under en hel vecka. Jag blev förstås bjuden just första dagen, det var en ära för dem att bjuda hem gäster just dagen då man slaktar lammet. Efter att ha väntat länge för att få tag i en taxi just för att det var fest, är jag framme hemma hos Azhars familj, dock försent… Lammet hade redan slaktats och det hängdes upp och ner precis i deras vardagsrum. Pustade ut när jag väl kom in, vad skönt att jag slapp se det!

Azhar hade 8 syskon och bara två av dem var utflugna. Till saken hörde att Azhars familj tillhörde något av de numera sällsynta fallen i Marocko, nämligen att han hade två mödrar. Hans far hade vid 40 års ålder i samtycke med sin dåvarande fru, gift om sig med en yngre fru som hade mera kraft att få jobba i hemmet och skaffa fler barn med honom. Jag hade frågat Azhar några gånger innan om han älskade den icke biologiska mamman och han svarade att han älskade båda mammorna lika mycket. Och detta så jag den dagen jag besökte dem! Har sällan sett en familj med så mycket kärlek och värme! Det var ren harmoni, äkta gästvänlighet och mycket hjärta. Och det som gjorde denna familj ännu mer ovanlig var att pappan i familjen hade tagit hem en av hans skilda döttrar med sina två barn. I Marocko händer det sällan att pappan tillåter sin skilda dotter att komma hem om dem har bekymmer med äktenskapet.

Efter att ha fått serverat deras traditionella mintte som förutom mynta innehåller även absint, började den yngre mamman med hjälp av döttrarna att grilla inälvor precis i vardagsrummet. Blev bjuden direkt på och jag som hade precis ätit frukost... Jag frågar om vad dem skulle göra med lammet och då berättar Azhar att en del av det kommer pappan att stycka och ge till fattiga människor. Och så gjorde dem flesta hemmen. Vi pratar lite allmänt om dem andra syskonen och deras jobb, tiden går och då har något av syskonen hunnit skura några tunna skivor av fet i form av bacon. Dem lindar fetskivorna runt levrar som de grillade igen. Dem var oemotståndliga att säga nej till! Och dem var himmelkstgoda. Och ännu mer nybakat bröd och till det ännu mer söt mintte. Jag fick helt enkelt banta resten av veckan! Och till detta stora kalas blev jag bjuden bara för att jag var vän med Azhar. Ett stort tack Azhars familj för en oförglömd dag och Er stora gästvänlighet! 
 

Om

Min profilbild

Ana resaren

Lärare, tolk, mångspåkig, historiker, reseguide, resekonsult, antropolog

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela