anasresor.blogg.se

Reseupplevelser i möte med lokalbefolkning och annat resande folk

Felicia - Du har gjort min Dag!

Publicerad 2017-02-19 15:43:00 i Allmänt,

Är tidig denna lördag kväll till min swingdans på Chicago Swing Studio på Södermalm. Tänkte svepa in lite atmosfären, har alltid gillat Söder med dess härliga miljöer och bohemiska inslag. Det är lite som folkets stadsdel även om de sista 30 åren har flyttat dit kända artister och konstnärer. Från Rosenlundsgatan svänger jag in till vänster på Hornsgatan. Även jag har gått förbi där hundratals gånger, kan jag inte låta bli att kolla på skyltfönstren av alla de små fik, blomster och skoaffärer. Långsamt kommer jag till min favorit affär Judits Second Hand, vars vitrin är godis för mina ögon! Har alltid gillat 50 och 60-tals stilen. Men det som fångade mina ögon den här gången var en skylt som stod utanför ett fik: ”Saffrans pannkaka med sylt och grädde”. Efter att ha tittat klart på Edits vitrinsfönster (synd att min dans börjar så sent), går jag tillbaka till fiket som heter Creperie Roustique. Bakom disken står en ung tjej som möter mig glad och svarar även glad på mina frågor. Ville vara säker att pannkakorna inte var frysta och under tiden vi har vår lilla konversation, blandar tjejen som heter Felicia, röran till mandelmassan som hon lade på den lilla hembakade semlan. Efteråt hällde hon grädde i en termos som hon skakade och sprutade i form av vispad grädde ovanför semlan. Jag tar mitt kaffe och sätter mig för att vänta på min pannkaka som jag var sååå sugen på.

I väntan på det kikar jag runt på den ursöta inredningen och ögonen går då och då till Felicia. Hon kommer till mig med pannkakan med ett vänligt leende och önskar att det ska smaka gott! Medan jag nyter av fikan och den gemytliga miljön, tittar jag då och då på de andra gästerna och vad Felicia gör. I mitt hemland Albanien, skulle på ett sådant ställe jobba minimum två dock helst tre personer. Alla crepes gör hon på plats, hon lägger ovanpå dem det tillbehör som ingår, serverar, tar betalt, hämtar disk, sätter på diskmaskinen, städar sin bänk, alltid med en naturlig lätthet. Mitt kaffe har hunnit bli kall efter alla iakttagelser så jag går upp till Felicia och ber henne att hälla het vatten i det. Hon gör det med ett leende på läpparna och jag kan inte bli att fråga hur gammal hon var och hur mycket hon jobbade där. Felicia berättar att hon jobbar nästan halvtid, var 18 år,, tränar på Actic 3-4 gånger i veckan och hade jobbat på creperiet i över ett år. Då jag som två barns mamma med döttrar ungefär i den åldern tipsar att hon ska inte jobba så mycket och ha lite mer tid för sig själv, svarar hon glad: ” Nä men jag älskar det jag gör så jag känner att jag klarar det utan problem”!
Vad gör man som vuxen… är det inte omöjligt att beundra!!! Vad gör svenska skolan och svenska samhället med dessa ungdomar som är så klokrena i sina viljor och ambitioner i sådan tidig ålder och gör dem så självstänniga??? I andra länder där föräldrarna har det bra ställt, som man har i Sverige, är liksom skamligt att låta sina ungdomar jobba, då de är jo rika… Och här har vi en 18 årig som helt och håller gör sitt eget val, tar sitt eget ansvar och vill känna sina egna pengar!!! Det är inte bara Felicia som imponerar mig. I alla mina resor jag har gjort, har jag sett 17, 18, 19 års svenska ungdomar som vet exakt hur de ska förhålla sig till i alla miljöer, vad de ska få av resan och hur de kommunicerar, i alla världens hörn. Det är så oerhört imponerade!!!

Härligt Felicia att ha fått träffa en ung tjej som DIG! Du har gjort min kväll J J J

Om

Min profilbild

Ana resaren

Lärare, tolk, mångspåkig, historiker, reseguide, resekonsult, antropolog

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela