anasresor.blogg.se

Reseupplevelser i möte med lokalbefolkning och annat resande folk

Eviva Mexico

Publicerad 2019-12-05 16:27:00 i Allmänt,

Jag, Jessica från Kanada, Vanessa från Holland och Heidi från USA sitter och svajar på ett pickupp flock. Vi bor på samma vandrarhem i Puerto del Carmen i México och hade varit för en dags tur i Tulum. Det är så dåligt med bussar i den delen av México så vi chansade på att lifta. Chauffören som körde var en ung kille, och han drog på över 100 km i timmen med 4 tjejer bakom. Vi skrattade så vi kiknade och sjöng högt ”Highway to hell” när någon av oss sa: ”Tänk om han kidnappar oss”… och så skrattade vi igen. Men han var en snäll kille, lämnade oss en bit utanför staden och vi gick till fots mot Puerto del Carmen. Jag och Vanessa gick till ett kvarter med souveniraffärer medan de andra gick mot staden. I den delen av México bodde förre tiden Mayaindianer så jag bestämde för att köpa deras kalender och Vanessa kollade på några andra souvenirer. Helt plötsligt hoppar ägaren upp med en mask på sig och vi som hade fortfarande skratten i halsgruppen börjar skratta igen. Så enkla och underbara är människorna där, vill underhålla turister för det minsta och har lätt till skratt.
 
Jag kollade noga på UD-s hemsida om att turista i México och där stod att västra sidan är osäker. Där hade hänt ett antal gånger en del mord och kidnappningar av turister men Östra sidan var lugn. Och det stämde. Annars skulle inte stora arrangörer som Tui, Ving och Apollo haft resor där. México är underbar! Det paradisliknande landskapet av vit sand och svajande palmer börjar just där vid Yucatán halvsjön för att fortsätta samma på alla karibiska öar. Havsvattnet är ljummet under vintertid och stora resort byggt av spanjorer och amerikaner finns längs med hela den kustremsan.
 
Maten… det vet vi alla att den är gudomlig. Dem gör med sina friterade majsbröd alla dem maträtter som vi i Sverige älskar, tacos, tortillas, empanadas, enchiladas… När jag var trött från stranden, passade jag på att upptäcka delar av staden där själva lokalinvånarna bodde. Hittade ett underbart ställe där man fick det bästa och det billigaste empanadas men den fyllningen man ville. Svetten rann medan man väntade, paret som friterade dem, tog i den värmen verkligen tid på sig men det var värt väntan!
 
Jag gav rejäl med dricks vilket för dem var mycket, och båda sidorna var nöjda. En av dagarna gjorde jag en utflykt till ön Cosomole som man gjorde mycket reklam för. Väl på plats tog jag en snorklingsutflykt, men korallreven där var ingenting av vad det är t.ex. i Egypten eller Australien. De har tyvärr förstört den med en oansvarig turism så jag föreslår att man ska hoppa över det utflykten. Den som däremot är enastående, är utan tvekan Tcitceniza. Det tog 3 timmar med buss att färdas dit men vi hade som tur det, en väldigt bra reseguide som var själv mayaindian och berättade för oss för mayakulturen. Så fruktansvärt att höra att, spanjorerna dödade bara under en 5-årig tid mer än 15 000 mayaindianer och brände ner nästan alla deras böcker. Pga. den orsaken, lever tyvärr inte nu det mayaindian språket i skrift, men guiden nämnde att kring Yucatán halvsjön finns nu många föreningar som försöker hålla kurser i det skriftliga språket, så att det kan fortsätta leva. Tcitceniza är ett mästerverk som måste upplevas själv men det som jag imponerades mycket av, var ormen längs med pyramidens kanter som rör på sig när det är vårdagjämning.
 
Det kryllar av försäljare i México men dem är så sköna. De frågar bara en gång och går vidare. Inte riktig samma som i andra delar av världen. Den här lilla gumman var så sött så att jag inte kunde låta bli att köpa en liten näsduk av henne. Och så är dem så korta… Var inte förvånad när du går in i stora klädaffärer som Mango,Zara eller Forever 21 och du ser vakter som kollar lokalinvånarnas väskor innan dem går ut. Det finns fortfarande mycket fattigdom i México. Men de älskar barn och skaffar många. Gick förbi en kyrka en gång och såg många dop i löpande band. Det är så roligt att se, varje par går ut kyrkan med en handfull släkt och vänner och de firar enkelt med papptallrikar och plastsked i en park eller en restaurang.
 
Att vi européer turistar dit det är bara en stor hjälp för dem. Dessutom så uppskattar dem oss mer än amerikanarna som ofta har en viss arrogans. Så jag skulle rekommendera varmt Dig som läser detta, att åka dit både med vän eller familj. Landet erbjuder så mycket både i kultur, natur samt god mat. Och återigen, är Yucatán halvsjön mycket lugn då det är turismen så är deras inkomstkälla och det skulle de absolut inte förstöra. Och så alltid, får man på en resa vänner för livet. Jag fick mina på The Kitzen, en rockbar i Puerto del Carmen som hade riktigt bra livemusik varje kväll.
 

Om

Min profilbild

Ana resaren

Lärare, tolk, mångspåkig, historiker, reseguide, resekonsult, antropolog

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela